Onderhoudstips voor sieraden

edelsteen kettingen lange kettingen goud rozenkwarts agaat

 1. Doe de sieraden af voordat je gaat douchen. Door het water kunnen je sieraden verkleuren.
 2. Bewaar de sieraden in een droge ruimte (en geen badkamer). Dit omdat het bewaren van je sieraden in vochtige ruimtes ook tot verkleuring kan leiden.
 3. Doe de sieraden af voordat je gaat sporten of schoonmaken, omdat zweet en schoonmaakmiddelen niet goed voor je sieraden zijn.
 4. Felle zon, zee, strand en zonnebank zijn niet de beste vrienden als het om kleurbehoud van je sieraden gaat.
 5. Doe de sieraden pas om nadat je make-up, parfum, haarspray, body lotion en andere beauty producten hebt opgedaan.
 6. Berg de sieraden netjes en apart op zodat ze elkaar niet kunnen beschadigen en om krassen te voorkomen.
 7. Doe de sieraden af voordat je gaat slapen.

Waarom verkleuren mijn sieraden wel en die van mijn beste vriendin niet?

Dat kan met de pH-waarde van je huid te maken hebben.

 • Iedereen heeft een eigen pH-waarde van de huid. pH staat voor de zuurtegraad en varieert tussen 1 en 14. Een pH van 7 is neutraal. Alle waardes onder de 7 zijn zuur en boven de 7 zijn basisch/zeepachtig; 1 is dus het zuurst en 14 het meest basisch.
 • De gemiddelde pH-waarde van onze huid is 5,5. Dit betekent dat onze huid licht zurig is. Hier is een hele goede reden voor: doordat onze huid zuur is, werkt het als een beschermende laag tegen bacteriën, schimmels en andere micro-organismen. Jaja, moeder natuur doet niks voor niks.
 • De pH-waarde van de huid wordt door verschillende factoren bepaald en kan in de loop van de tijd veranderen. Zo zijn bijvoorbeeld wat je eet, hoe oud je bent en welke cosmetica producten je gebruikt allemaal van invloed op de pH van je huid.
 • Onedele metalen (zoals zink en koper) worden in tegenstelling tot de edele metalen (zoals goud en zilver) aangetast door zuren. Aangezien onze huid een zure pH heeft, kan dat tot verkleuring van sieraden, gemaakt van onedele metalen, leiden. Hier is helaas weinig aan te doen, maar bij iedere persoon is het weer anders. Bij sommige mensen zullen de sieraden binnen een week kunnen verkleuren, terwijl het bij anderen nooit zal gebeuren.

Onderhoudstips voor tassen

Leren schoudertasje okergeel rood en bruin leer

Voordat je de tas gaat dragen, spray het in met een beschermende spray die water en vuil afstoot. Dan blijft het langer mooi! Daarna is het aan te raden om elke 1-3 maanden je tas in te sprayen, afhankelijk van hoe vaak je de tas gebruikt en de weersomstandigheden.